Sisäinen kello – onko se todella vääjäämätöntä mitä perimä tarjoaa ?

Viime aikoina on paljon keskusteltu luonnollisesta unirytmistä. Tietoisuuden lisäämisestä kaikki hyvä alkaa eli tässäpä sitä tulee …

Totuus on, että vain 30-40% määräytyy geeniemme perusteella unen suhteen. Kääntäen, meillä kaikilla on 60-70% mahdollisuus vaikuttaa kokonaisuuteen.

Me olemme erilaisia nukkujia. Sisäinen kello. Tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia on aamuihmisiä ja vain 10 prosenttia iltavirkkuja. Loput ovat siltä väliltä. Miten tunnistat?

Aamuihminen

· et pysty valvomaan klo 22 myöhempään

· heräät aamulla viimeistään klo 8

· koet, että olet aamuisin parhaimmillasi

Iltaihminen

· pystyt valvomaan yli klo 00

· pystyt aamuisin nukkumaan pitkään esim. klo 10 saakka

· koet, että olet iltaisin parhaimmillasi

Usein tuodaan esille totuutena, että esimerkiksi iltaihmisiä sorretaan aamuihmisten valtakunnassa. Ihan niin kuin se, että olet iltavirkku, olisi lopullinen tuomio.

Todellisuudessa elintapageeneistä puhuttaessa, perimän merkitys on noin 30-40%. Eli kyllä, jos iltavirkkuna en tee mitään nukkumiseni eteen, on nukkumaanmenoaikani klo 01. Mutta minulla on toisaalta 60-70% mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen, jos haluan.

Oma luontainen rytmi on tärkeää tunnistaa, etenkin iltaihmisyyden osalta. Iltavirkulla on luonnostaan suurempi riski huonoon nukkumiseen ja palautumiseen kuin aamuvirkulla, koska sisäinen kello ei kerro, että olisi aika mennä nukkumaan. Siksi iltavirkun pitää olla erityisen tarkka säännöllisen rytmin kanssa.

Iltavirkun olisi hyvä tietää mitä tulee päivällä tehdä edistääkseen omaa untaan, mutta etenkin, mitä ei missään nimessä saa illalla tehdä, ettei iltavirkku ota valtaa.

Moni on hankkiutunut iltavirkun rytmiin aktiivisten iltojensa myötä, vaikka perimä ei suoranaisesti sitä olisikaan. Luennoillani puolet käsistä nimittäin nousee, kysyessäni, kuinka moni on iltavirkku. Tai sitten erityisesti iltavirkut tykkäävät luennoistani.

Jokaisen unta ja rytmi tulisi kunnioittaa. Myös omaamme. Jos iltavirkun kumppani on aamuvirkku, aamuvirkun tulee noudattaa omaa kelloaan eikä tämän pidä sinnitellä toisen kanssa valveilla. Aamuvirkku kun ei pysty aamuaan venyttämään, vaan univajetta alkaa nopeasti kertymään ja uupumus uhkaa.

Toisaalta aamuihmisyys on suojeleva piirre. Juuri tuosta syystä eli hän herää joka aamu samoihin aikoihin ja siten säännönmukaisen rytmin ja laadukkaan unen mahdollisuus säilyy helpommin.

Hallitse sisäistä kelloasi, äläkä anna vireystilan hallita Sinua. Saat päivistäsi enemmän irti. https://www.leposleepguide.com/