Vuorotyö- ja epäsäännöllinen työ, ja siihen liittyvät unen ja palautumisen haasteet

Aihe, joka koskettaa yhä useampaa meistä. Globaalisti. Vuorotyö- ja epäsäännöllinen työ, ja siihen liittyvät unen ja palautumisen haasteet.

Todellakin meistä ihmisistä vähintään 20-25% tekee jo epäsäännöllistä työtä eli päivittäinen työaika on joku muu kuin klo 8-16.

Mikäs tässä sitten se haaste on? Ilta- ja etenkin yötyön on osoitettu kaikissa tutkimuksissa olevan riskitekijöitä oikeastaan kaikkeen terveyden kannalta pahaan, mitä maa päällään kantaa.

Itse olin aikaisemmassa elämässäni sairaalassa päivystävä- ja leikkaava lääkäri. Kun yöllä puhelin soi, oli tosi kyseessä, ja tohtorin piti mukisematta lähteä hommiin. Eli minä tiedän, mitä on tehdä yöllä töitä. Kovaa hommaa.

Juuri tuota päivystysaikaa ei hirveästi ikävä ole. Mutta se kuului kokonaispakettiin ja työkuvaani. Ja kokonaispaketti oli mielenkiintoinen. Tykkäsin työstäni.

Ihminen on fysiologisesti ”päiväeläin”. Yöt on tarkoitettu nukkumista varten. Tämä tulee esille toistuvasti tutkimuksissa, joissa selvitetään unen määrän, laadun ja nukutun vuorokauden ajankohdan suhdetta.

Niissäkin kaikissa ilmenee kerta toisensa jälkeen, että vaikka unen määrä olisi sama, klo 22-00 välillä alkanut yhtäjaksoinen uni on ravitsevampaa kuin puolenyön jälkeen.

Koska määrä on sama, niin ero selittyy laadulla. Uni on puhdasta rytmiä. Elimistömme hormonaaliset toiminnot uneen liittyen toimivat vuorokausirytmiä mukaillen. Nukkumista kehittäessä olisikin tärkeää tukea elimistön fysiologisia toimintoja omalla oikeaoppisella rytmityksellä laadukkaampaan palauttavaan uneen tähdäten.

Tästä päästään siihen haasteeseen. Vuoro- tai epäsäännöllisessä työssä tuo peruspilari eli rytmi on kirjaimellisesti hukassa.

Onko vuorotyöläinen tuomittu voimaan pahoin. Ei tietenkään ole.

Tärkeintä olisi ymmärtää, että yöllä työskentely on aina ylimääräinen kuormitustekijä. Siellä se köllöttää kuormituskopassa valmiiksi. Tulisi hyvin tarkkaan miettiä, mitä muuta sinne koppaan heittää. Kuinka hallita paremmin omaa kokonaiskuormitusta.

Koska unen osalta vuorotyöläiseltä on viety säännönmukainen rytmi pois, tulisi panostaa muihin hyvän unen osa-alueisiin. Parempaan vireystilan hallintaan terveellisten elämäntapojen kautta. Toki myös panostaa rytmitykseen siinä mittakaavassa kuin pystyy esim. vuorojen vaihtuessa.

Oikotietä ei ole. Vuorotyötä tekevän tulisi huolehtia itsestään keskivertoa vielä paremmin. Kyseessä on nimittäin kaksisuuntainen valtaväylä. Terveelliset elämäntavat edistävät nukkumista ja palauttava uni taas terveellistä elämää.

Kääntäen, väsyneenä on hankala huolehtia itsestään. Liikkua säännönmukaisesti tai huolehtia terveellisestä ravitsemuksesta. Kierre on valmis.

Tiedosta vuoro- ja epäsäännöllisen työn aiheuttama kuormitus. Mieti tarkkaan elämäsi muita valintojasi kuormituksen kannalta. Huolehdi hyvin itsestäsi.

Ja mieti, onko sinun aivan pakko tehdä illalla tai yöllä töitä. Lisääntyneen etätyön myötä, osa meistä on nimittäin nyt itse luonut itselleen ilta-/yötyöläisen rytmin tajuamatta, mitä se fysiologisesti merkitsee.

Vuorotyötä tehnyt tai tekevä ihminen sen tietää ja takuulla voisi muutaman varoittavan sanan siitä näille ”yöetäilijöille” kertoa. Aiheesta lisää Yle Areenassa Olo 2.0 tämän viikon jaksossa. Käy kurkkaamassa https://yle.fi/a/74-20070576